U trendu

EU: Indirektni pregovori SAD i Irana završeni bez napretka

DOHA – Indirektni pregovori Teherana i Vašingtona sa ciljem da se spasi iranski nuklearni sporazum iz 2015. okončani su u Kataru bez napretka „kome se nadao koordinatorski tim Evropske unije“, napisao je izaslanik EU Enrike Mora na Tviteru.

„Nastavićemo da radimo sa još većom hitnošću, da vratimo na pravi put ključni dogovor i regionalnu stabilnost“, naveo je u sredu Mora, prenosi Rojters.

Portparol američkog Stejt departmenta poručio je u saopštenju da Iran „nije uspeo da pozitivno odgovori na inicijativu EU i da stoga nije postignut napredak“ u razgovorima.

Indirektni pregovori uz posredovanje EU počeli su u utorak sa Morom kao koordinatorom, a odvijaju se između iranskog predstavnika Ali Bagerija Kanija i specijalnog izaslanika Vašingtona za Iran Roberta Malija preko posrednika u glavnom gradu Katara.

Iran odbija da održi direktne razgovore sa Sjedinjenim Državama, što je rezultiralo dogovorom o „bliskim“ razgovorima koji uključuju Moru.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da će Bageri Kani i Mora „biti u kontaktu oko nastavka puta i sledeće faze pregovora“, prenela je iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015, Iran je pristao na ograničenja svog nuklearnog programa u zamenu za oslobađanje od sankcija koje je uveo Zapad.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018. i obnovio sankcije SAD, što je navelo Iran da počne da krši nuklearna ograničenja oko godinu dana kasnije, a svi dosadašnji pregovori o oživljavanju sporazuma do sada su propali, podseća britanska agencija.

Činilo se da je nuklearni sporazum Irana sa velikim silama blizu ponovnog oživljavanja u martu, ali su pregovori delimično blokirani oko toga da li će Vašington da izbaci iransku Islamsku revolucionarnu gardu, elitno krilo iranske vojske, sa liste stranih terorističkih organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar