EU ipak neće uvesti vize Amerikancima i Kanađanima

Evropska unija isključila je danas mogućnost uvođenja viza državljanima SAD i Kanade, a komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos kaže je da je postignut napredak u pregovorima s Vašingtonom i Otavom o putovanju bez viza u SAD i Kanadu za građane pet zemalja članica Unije.

Građanima Bugarske, Hrvatske, Kipra, Poljske i Rumunije potrebne su vize za ulazak u SAD, dok su u Kanadi na snazi vizna ograničenja za Bugare u Rumune, navodi AFP.

Evropski parlament je u martu pozvao Evropsku komisiju da, u znak odmazde, uvede američkim državljanima vize za ulazak u zemlje EU.

Međutim, Avramopulos je danas izjavio da je u pregovorima sa SAD i Kanadom o viznom režimu postignut napredak, istakavši da će „EU uvek odabrati angažovanje, posvećenost i strpljivu diplomatiju, umesto bilo kakvog oblika jednostrane odmazde“.

„To je u zajedničkom interesu i državljana EU i državljana SAD u ovom slučaju“, rekao je evropski komesar na konferenciji za novinare.

Kad je reč o Kanadi, Avramopulos je naveo da je ta zemlja dozvolila „značajnom broju“ Bugara i Rumuna da uđu na njenu teritoriju bez viza od ponedeljka nakon „kontinuiranih diplomatskih napora“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.