U trendu

EU izdvaja oko 300 mlrd. evra za zajednicki budzet u 2023

BRISEL – Evropska komisija predložila je godišnji budžet EU od 185,6 milijardi evra za 2023. godinu, koji će biti dopunjen sa oko 113,9 milijardi evra bespovratnih sredstava iz instrumenta za oporavak EU.

U Briselu naglašavaju da će sredstva iz budžeta EU nastaviti da mobilišu značajne investicije za jačanje strateške autonomije Evrope, njen ekonomski oporavak, očuvanje održivosti i otvaranje radnih mesta dok će prioriteti i dalje biti na investicijama u Zelenu i Digitalnu agende.

”Nastavljamo da predlažemo vanredne iznose finansiranja za podršku oporavku Evrope i za suočavanje sa sadašnjim i budućim izazovima. Budžet ostaje važan alat koji Unija ima na raspolaganju da obezbedi jasnu dodatnu vrednost životima ljudi i pomogne Evropi da oblikuje svet koji se menja, u kome zajedno radimo za mir, prosperitet i naše evropske vrednosti”, poručio je komesar za budzetska pitanja Johanes Han.

U Evropskoj komisiji napominju da bi predložena sredstava trebalo da nastave modernizaciju i oporavak EU i ojačaju njen status snažnog globalnog aktera i pouzdanog partnera.

Dodatni predlozi za finansiranje u svetlu rešavanja posledica rata u Ukrajini, kako spolja, tako i unutar EU, biće podneti kasnije tokom godine, navode u Komisiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.