U trendu

EU kritikovala Tursku zbog stanja ljudskih prava i sloboda

Evropska komisija oštro je kritikovala Tursku zbog stanja ljudskih prava, sužavanja sloboda izražavanja i manjka demokratskih standarda.

U danas objavljenom izveštaju o napretku Turske u evrointegracijama, Evropska komisija naglašava „sveukupno negativan trend u poštovanju vladavine zakona i temeljnih prava“.

„Značajni nedostaci utiču na pravosuđe kao i na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja. U Turskoj je zabeleženo ozbiljno pogoršanje bezbednosne situacije. Rešavanje kurdskog pitanja je zaustavljeno uprkos ranijem pozitivnom razvoju“, navodi Evropska komisija i traži od nove vlade da hitno poradi na tom pitanju.

U izveštaju se navodi da je Ankara iskazala posvećenost evrointegracijama, ali da je usvojila niz zakona u oblastima vladavine zakona, slobode izražavanja i slobode okupljanja koji su protivnim evropskim standardima.

Evropska komisija navodi i da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uključen u niz domaćih i spoljnih pitanja, zbog čega je u Turskoj kritikovan za prekoračenje ustavnih ovlašćenja. 

U izveštaju se navodi da su u Turskoj ove godine dva puta održani izbori tokom kojih je povećan pritisak na medije, što je „razlog za ozbiljnu zabrinutost“, a Komisija navodi i da Ankara mora hitno da radi na uklanjanju nedostataka poput izbornog zakona koji nameće cenzus od 10 odsto za ulazak u parlament. 

„Zabeležno je značajno nazadovanje u oblasti slobode izražavanja i slobode okupljanja“, navodi se u izveštaju i dodaje da „krivični slučajevi protiv novinara, pisaca ili korisnika društvenih mreža, zastrašivanja novinara i medija, kao i delovanja vlasti na suzbijanju slobode medija izazivaju ozbiljnu zabrinutost“.

Komisija navodi da su EU i Turska sarađuju u više oblasti od zajedničkog interesa, što podržava pristupne pregovore. U izveštaju se navodi da se Turska pridružila međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države, kao i da pruža „nezabeleženu humanitarnu pomoć i podršku izbeglicama iz Sirije i Iraka“.

Evropska komisija navodi da je turska privreda napredovala i da se može smatrati funkcionalnom tržišnom privredom, dobro pripremljenom za pritisak konkurencije i tržišnih sila unutar EU.

Turska je kandidat za članstvo u EU od 1999, a 2005. je počela pristupne pregovore. Godinu dana kasnije, međutim, Evropski savet je odlučio da osam pristupnih poglavlja ne mogu biti otvorena, a nijedno zatvoreno dok Ankara potpuno ne ispuni sve obaveze povezane sa Sporazumom o pridruživanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar