U trendu

EU lideri uputili poruku građanima EU

BRISEL – Lideri EU i zemalja članica EU uputili su poruku građanima EU u vezi pandemije u kojoj su im se zahvalili i dali nadu na kraju 2020. godine.

Oni su im to poručili u kratkim video porukama, objavljenim na sajtu Evropskog saveta, a koje su odvojeno snimali, pod nazivom „Ujedinjeni protiv kovida-19“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel porucio je da tim od 450 miliona građana EU može pandemiju da stavi pod kontrolu ukoliko poštuje mere, brine o sebi i o drugima .

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je najbolja zaštita protiv pandemije u našim rukama.

„Ograničite kontakte, nosite maske, držite distancu i pokažite obzir prema drugima. Zajedno bićemo jači od virusa“, rekla je Merkel.

Francuski predsednik Emanuel Makron zahvalio se garđanima na odgovornosti i solidarnosti i dodao da i dalje moraju da budu solidarni i odgovorni do pojave vakcine.

„Samo na taj način možemo se odupreti virusu. Nadam se da će vakcina okončati pandemiju“, rekao je Makron.

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je na ujedinjenje u borbi protiv kovida-19.

„Ukoliko se udružimo pobedićemo“, rekao je on.

Italijanski premijer Đuzepe Konte istakao je da je Božić vreme radosti, ali da moramo ostati oprezni.

„Božić će biti drugačiji, ali razvoj vakcine je veliki znak nade“, rekao je Konte.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da je pandemija veoma jako pogodila Evropu i da je zahvalan mnogim građanima koji su pomagali.

„Posebna zahvalnost lekarima i onima koji su radili u domovima za negu i stare, a pre svega istraživačima koji su radili“, rekao je Kurc.

Slične poruke uputili su i ostali lideri zemalja članica EU, poput hrvatskog i slovenačkog premijera Andreja Plenkovića i janeza Janše, slovačkog premijera Igora Matoviča i mnogih drugih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.