U trendu

EU: Ne možemo da potvrdimo blokadu 3,1 milion doza za AUS

BRISEL – Evropska unija odbila je danas da potvrdi da je odgovorna za blokiranje isporuke 3,1 miliona doza vakcine AstraZeneka protiv Kovida-19 u Australiju, kao deo mera pojačane kontrole pošiljaka vakcina kojom se rešava nestašica u EU.

Izvor iz australijske vlade rekao je za Rojters da je EU već blokirala 3,1 miliona doza i da su male šanse da zemlja na vreme dobije i preostalih 400.000 vakcina koje su joj obećane, a zvaničnici EU nisu želeli da potvrde takvu odluku Unije.

„Ne možemo da potvrdimo nijednu novu odluku o blokiranju izvoza vakcina u Australiju, ili u bilo koju drugu zemlju“, rekao je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare.

Rojters prenosi da je druga zvaničnica saopštila da je EU do sada odbacila samo jedan od ukupno 491 zahteva za izvoz vakcine protiv KOVID-19, ali je navela da se trenutno razmatra sedam zahteva i da su iz tog razloga neke pošiljke „na čekanju“, dok se o njima ne donese odluka.

Ona nije mogla da potvrdi da li je među onima koje su na razmatranju i nova pošiljka za Australiju, a jedini do sada odbijeni zahtev od EU je izvoz od 250.000 doza u tu zemlju ranije ove godine.

Agencija navodi da je zbog imunizacije koja zaostaje daleko iza Britanije i SAD, EU prošlog meseca pojačala nadzor nad izvozom vakcina, i uvela mogućnost da blokira isporuke u zemlje koje su u tom poslu uspešnije od Unije.

Zvaničnici EU su saopštili i da oni nisu odgovorni za neuspeh AstraZeneke u ispunjavanju obaveza prema drugim zemljama, jer je ovaj proizvođač lekova izrazio spremnost da Uniji isporuči do kraja juna samo 100 miliona doza, od 300 miliona koliko je ugovoreno.

Rojters prenosi da Australija dosta sporo sprovodi svoj plan imunizacije i do sada je samo 670.000 ljudi vakcinisano u odnosu na postavljeni cilj vlade od četiri miliona do kraja marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.