U trendu

EU nudi pomoć Francuskoj i Britaniji zbog migrantske krize

Evropska komisija ponudila je pomoć Francuskoj i Britaniji u rešavanju krize migranata, koji nastoje da ilegalno uđu u Britaniju opsedajući Evrotunel.

EK je saopštila da će poslati prvi deo finansijske pomoći Francuskoj, 20 miliona evra, i to manje od jednog dana nakon novog pokušaja 600 migranata da uđu u tunel, javio je AFP pozivajući se na policijski izvor.

Britanija je, podseća francuska agencija, već primila 27 miliona evra pomoći.

Tokom proteklog meseca migranti u Kaleu pokušavali su da iskoriste štajk lučkih radnika, kako bi stigli do Britanije.

Mnogi žele da uđu u Britaniju jer govore engleski, imaju porodične veze tamo ili su uvereni da imaju bolje šanse za zaposlenje.

Francuska i Britanija su u četvrtak postigle dogovor da pojačaju napore na obezbeđivanju luke i tunela ispod Lamanša u pokušaju zaustavljanja ilegalne migracije.

Komesar EK za migraciju i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos rekao je da su navedene sume pomoći Francuskoj i Britaniji deo od ukupnog iznosa od 266 miliona namenjenih Francuskoj i više od 370 miliona Britaniji, za period od 2014. do 2020. godine.

EK je dvema državama ponudila i tehničku pomoć, uključujući pomoć u procesu traženja azila preko svoje agencije Fronteks koja bi mogla da pomogne u identifikaciji i registrovanju migranata, u saradnji sa zemljom porekla migranata i tranzita kako bi se ubrzalo izdavanje putnih dokumenata za njihov povratak i koordinisao i zajednički finansirao njihov povratak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.