U trendu

EU: Očajna situacija sa migrantima u BiH, otvoriti kamp Bira

BRISEL – Komesarka Evropske Unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson oglasila se danas na svom Tviter nalogu povodom poslednjih dešavanja u vezi sa migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini i zatražila da se odmah otvori objekat Bira u Bihaću, na severozapadu BiH, u koji bi se smestili migranti i izbeglice.

“U vezi sa očajnom situacijom u kojoj se nalazi preko 900 migranata u kampu Lipa, koji se suočavaju s još jednom noći na snegu, obavila sam jasan i nedvosmislen razgovor sa Predsedavajućim Veća ministara BiH Zoranom Tegeltijom”, poručila je Johanson, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Složili smo se kako je očigledno najbolje rešenje da se ponovo otvori centar Bira. Odmah”, navodi Johanson.

Oko 700 migranata i izbeglica iz kampa Lipa, tridesetak kilometara udaljenog od Bihaća, trebalo je da bude prebačeno autobusima na drugu lokaciju prethodne noći, ali je vraćeno u kamp Lipa, koji je 28. decembra zahvatio požar, kada je deo migranata proveo noć na otvorenom.

Veće ministara BiH je na današnjoj sednici donelo odluku o smeštanju migranata i izbeglica iz kampa Lipa u objekat Bira u Bihaću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Ministar bezbednosti Selmo Cikotić.

Odlukom od 11. marta 2019. godine Veće ministara BiH je odredilo lokaciju bivše fabrike Bira u Bihaću kao privremeni prihvatni centar za smeštaj migranata.

„Savet ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smeštaj migranata na lokaciju Bira,“ navodi se u zaključku Veća ministara.

Grupa međunarodnih humanitarnih organizacija pozvala je sincoh na “hitno pronalaženje rešenja za najmanje 900 migranata, izbeglica i tražilaca azila koji su više od 24 sata držani u teškim humanitarnim uslovima i neizvesnosti na lokaciji Lipa, kao i na poštivanje konvencija koje je BiH potpisala, prenosi RSE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.