U trendu

EU odlučila da olakša humanitarnu pomoć za Siriju čiji je režim pod sankcijama

BRISEL – S obzirom na težinu humanitarne krize u Siriji koju je pogoršao zemljotres, Savet EU je danas odlučio da usvoji humanitarni amandman kako bi se dodatno olakšala brza isporuka humanitarne pomoći.

Izmena se primenjuje na period od šest meseci, saopštio je danas Savet EU.

Sa ovim amandmanom humanitarne organizacije neće morati da traže prethodnu dozvolu od nacionalnih nadležnih organa država članica EU za humanitarne svrhe.

Savet EU podseća da sankcije EU koje se primenjuju u vezi sa Sirijom ciljaju Asadov režim i njegove pristalice, kao i sektore privrede od kojih je režim ostvarivao profit.

Režim sankcija ne zabranjuje izvoz hrane, lekova ili medicinske opreme od strane EU u Siriju i ne cilja na sirijski zdravstveni sistem.

Režim sankcija uključuje široko humanitarno izuzeće kako bi se osiguralo kontinuirano pružanje humanitarne pomoći bilo kom delu zemlje.

“Savet je i dalje duboko zabrinut zbog situacije u Siriji, gde je sukob daleko od završetka i gde je i dalje izvor patnje i nestabilnosti. Tragični zemljotres od 6. februara 2023.godine dodatno je pogoršao patnju sirijskog stanovništva”, piše Savet Unije u saopštenju.

Po podacima koje je EU danas objavila, Unija i njene države članice su vodeći donatori humanitarne pomoći onima koji su pogođeni sukobom u Siriji.

Od 2011. godine ukupan iznos humanitarnog finansiranja Evropske unije i njenih država članica za krizu u Siriji (Sirija plus susedne zemlje) iznosi 27,4 milijarde evra.

Od razornih zemljotresa EU i njene države članice su već obezbedile 5,5 miliona evra za rešavanje najhitnijih potreba, kao dodatnu humanitarnu pomoć za sva pogođena područja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar