U trendu

EU odobrila 70 milona evra za vakcine za Zapadni Balkan

BRISEL, 28. decembra ( Tanjug) – Evropska komisija usvojila je danas paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kao podršku za pristup partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv KOVID-19, koje su nabavile države članice EU.

Paket će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju, najavljuju u Komisiji.

Dodaje se da će to omogućiti zemljma Zapadnog Balkana da kupe određeni broj vakcina iz Ugovora o kupovini EU sa šest proizvođača, s tim što će pojedine države članice EU i podeliti deo svojih unapred dobijenih doza. Komesar proširenje Oliver Varheji ocenjuje da je tokom čitave pandemije EU pokazala da Zapadni Balkan tretira kao privilegovanog partnera.

”U tom duhu nastavljamo da delujemo i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije kritičnom osoblju i najranjivijim grupama u regionu. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju društveno-ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana”, poručio je Varheji.

U Briselu objašnjavaju da će kroz međunarodnu inicijativu Kovaks, za koju su se zemlje Zapadnog Balkana prijavile, isporuka vakcina početi kasnije od od kampnja vakcinacije u EU, ali da će EU ”popuniti taj jaz” tako što će regionu omogućiti pristup određenom broju doza iz svojih kupoprodajnih ugovora.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu regionu u dovršenju strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.