U trendu

EU optužila Rusiju za sajber napade

BRISEL, 24. septembra ( Tanjug) – Neke od država članice EU primetile su zlonamerne sajber aktivnosti, zajednički označene kao ”Goustvrajter”, i povezivale ih sa ruskom državom, saopšteno je iz Saveta EU.

EU je osudila ove sajber aktivnosti, pozvala na njihovo trenutno prekidanje, a Rusku Ferderaciju pozvala da se pridržava normi odgovornog ponašanja države u sajber prostoru.

”Takve aktivnosti su neprihvatljive, jer pokušavaju da ugroze naš integritet i bezbednost, demokratske vrednosti i principe i osnovno funkcionisanje naših demokratija”, poručio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

U pisanom saopštenju Borelj u ime EU navodi da su u pitanju „zlonamerne sajber aktivnosti” koje ciljaju brojne članove parlamenata, vladine zvaničnike, političare, novinare i predstavnike civilnog društva u EU i to kroz pristup računarskim sistemima i ličnim nalozima i kroz krađu podataka.

”Ove aktivnosti su u suprotnosti sa normama odgovornog ponašanja država u sajber prostoru koje su dogovorile sve države članice UN i pokusavaju da potkopaju naše demokratske institucije i procese, uključujući upotrebu dezinformacija i manipulaciju informacijama”, dodaje se u saopštenju Borelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.