EU osuđuje Erdoganovu retoriku

BRISEL – Tenzije između Evropske unije i Turske su porasle otkako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upro prstom u mentalno stanje predsednika Francuske Emanuela Makrona, a čelnici EU su osudili njegovu retoriku, preneo je AP.

Evropska komisija je danas saopštila da je za turskog predsednika „bolje da promeni pristup i retoriku ukoliko ne želi da udalji EU koja pokušava da obnovi dijalog sa Turskom“, a i nekoliko zvaničnika EU su oštro komentarisali Erdoganove komentare.

Erdogan je u subotu rekao da bi Makronovu glavu trebalo pregledati, kao odgovor na Makronovu izjavu o islamskom separatizmu u Francuskoj.

Predsednik Turske je takođe digao glas protiv Francuske „koja dozvoljava da se prorok Muhamed izvrgava ruglu preko karikatura“.

Francuska je u subotu saopštila da će povući ambasadora iz Ankare na konsultacije.

Turska je takođe pozvala na bojkot francuskih proizvoda, što su učinile još neke muslimanske zemlje.

Erdogan, koji je rekao da je predsednik Francuske „izgubio kompas“, nastavio je u „istom, uvredljivom tonu“ danas kada je pozvao muslimanske države da pomognu muslimanima u Francuskoj, navodi AP.

On je optužio evropske lidere da sprovode anti-islamsku politiku.

„Vi ste fašisti u pravom značenju te reči. Bukvalno ste veza u nacističkom lancu“, Erdoganova je poruka evropskim liderima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.