U trendu

EU osuđuje krivične prostupke Rusije protiv tužilaca i sudija Međunarodnog krivičnog suda

Evropska unija saopštila je večeras da osuđuje krivične postupke koje su ruske vlasti inicirale protiv tužioca i troje sudija Međunarodnog krivičnog suda.

„Svaka akcija Rusije protiv mandata MKS i pokušaji zastrašivanja onih koji su uključeni u MKS-ovu istragu međunarodnih zločina počinjenih u Ukrajini su politički motivisani, neosnovani, neopravdani i neprihvatljivi. Oni su još jedan iskaz nepoštovanja Kremlja prema međunarodnim pravilima i međunarodnom pravu“, saopštio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednostnu politiku Žozep Borel.

Prema njegovim rečima, Unija „iznova daje punu podršku MKS-u kao nezavisnoj i nepristrasnoj sudskoj instituciji u koju poverenje ima više od 120 zemalja iz svih regiona sveta, da obezbedi odgovornost za najozbiljnije zločine“.

„Čvrsto stojimo uz ovaj sud i ostajemo privrženi odbrani njegovog osoblja od bilo kakvog spoljnog mešanja sračunatog na opstrukciju pravde i podrivanje međunarodnog sistema krivičnopravne zaštite“.

Borel je naveo da Unija poziva „sve države da brane principe i vrednosti ugrađene u Rimski statut i da budu ujedinjeni protiv nekažnjivosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.