U trendu

EU po prvi put bez zaključaka o proširenju

BRISEL, 18. decembra ( Tanjug) – Po prvi put od uvođenja godišnjih zaključaka o proširenju, zemlje članice EU završiće godinu bez njihovog usvajanja.

Nemački izvori za Tanjug poručuju da zaključaka o proširenju „neće biti ove godine“ i da će „posao biti ostavljen Portugalu“, koji od 1. januara preuzima predsedavanje Savetom EU.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da je odbačena i mogućnost da se umesto ”zaključaka Saveta”, koji se odnose na svih 27 država članica, usvoje bar ”zaključci Predsedavanja” u ime Nemačke, koja je poslednjih šest meseci bila na čelu Saveta EU.

Zaključci zemalja članica EU o proširenju i stabilizaciji i pridruživanju Zapadnog Balkana početno su bili blokirani zbog Bugarskog veta na pregovarčki okvir sa Severnom Makedonijom.

Bugarska je tom prilikom iznela niz zamerki na račun istorijskog i kulturnog identiteta Makedonaca.

Nakon što je u nacrt zaključaka ubačena rečenica kojom se poziva na primenu Sporazuma o dobrosusedskim odnosima i saradnji Skoplja i Sofije ”kako bi se okončale tvrdnje zasnovane na pogrešnom tumaćenju istorije”, Slovačka i Češka su odbile da podrže zaključke navodeći da proces proširenja nije mesto za rešavanje bilateralnih pitanja i da se ”previše popustilo Bugarskoj”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.