U trendu

EU podržava napore UN da se održi sporazum o žitu sa UKR

BRISEL – Evropska unija podržava napore koje predvode Ujedinjene nacije da se održi sporazum o izvozu ukrajinskog žita, izjavila je danas portparolka za spoljne poslove i bezbednosnu politiku u Evropskoj komisiji Nabila Masrali, nakon što je Moskva objavila da se povlači iz sporazuma.

„Mi… naglašavamo da se sve strane moraju uzdržati od bilo kakve jednostrane akcije koja bi ugrozila Crnomorsku inicijativu za žito, što je ključni humanitarni napor koji očigledno ima pozitivan uticaj na pristup hrani za milione ljudi širom sveta“, rekla je Masrali, preneo je Rojters.

Rusija je saopštila ranije danas da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon današnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora, preneo je TAS S.

„Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra 2022. protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar