U trendu

EU pojačava kontrolu granica

U EU od danas počinje da radi novo telo za zaštitu granica, koje će zameniti sadašnji Fronteks, imati na raspolaganju više ljudstva i opreme, kao i mogućnost za bržu intervenciju.

Evropski lideri su simbolično odlučili da ovu novu graničnu službu inaugurišu na granici Bugarske i Turske, što je glavna tačka za ulazak migranata koji odluče da idu kopnenim putem, i tako izbegnu opasan prelazak Mediterana.

Uspostavljanje nove agencije je sprovedeno brzo, čime su u EU želeli da ublaže kritike o sporosti odlučivanja u EU koja u 2015, pod pritiskom ogromnog priliva migranata, nije uspela da brzo donese odluke kojima bi poboljšala situaciju, a i plan o preraspodeli migranata se veoma sporo sprovodi.

Zemlje članice u pokretanju Agencije vide i priliku da pruže poruku da su jedinstvene u pogledu migrantske politike koja je produbila podele izmedju zemalja članica, posebno nesuglasice nekih zemalja istočne i centralne Evrope sa jedne strane i sa druge strane Nemačke koja se zalagala za politiku „otvorenih vrata“.

Nova Agencija za zaštitu granica i obale trebalo bi da bude u stanju da prepozna slabe tačke i ispravi ih na vreme, a ne kada bude prekasno, najavio je u junu predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Evropski komesar Dimitris Avramopulos, koji prisustvuje pokretanju nove granične službe na graničnom prelazu Kapitan-Andreevo, smatra da je to „istorijski trenutak“.

Jedan evropski poslanik, koji je učestvovao u pregovorima o ovom pitanju, ocenio je da agencija nije „čarobni lek za migrantsku krizu“, ali da je prvi neophodni korak.

Osnovni zadatak ovog novog tela EU je da pomogne zemljama koje su pod najvećim pritiskom u slučajevima masovnog priliva.

Nova agencija neće imati sopstvene snage za zaštitu granica, ali će moći brzo da pozove 1.500 ljudi koje odrede zemlje članice, što je njihova obaveza od decembra 2016.

Novi Fronteks će kada dostigne pun kapacitet imati 1.000 zaposlenih, što je dva puta više nego sada.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Zar ne mislite da je EU smešna!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike