U trendu

EU pomaze članicama zbog izbeglica koje ulaze iz Belorusije

BRISEL – Ministri unutrašnjih poslova država članica EU dogovorili su se da pošalju stručnjake i neophodnu tehničku opremu u zemlje Unije koje su pogođene talasom ilegalnih ulazaka izbeglica iz Belorusije.

Na vanrednom video sastanku ministri su u sredu pozvali EU da pruži dodatnu finansijsku pomoć Litvaniji, Letoniji i Poljskoj i zatražili da se osnaži kontrola spoljnih granica Unije, prenosi STA.

Poljska, Litvanija i Letonija optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da migrante iz azijskih država šalje u zemlje EU kako bi se osvetio za sankcije uvedene Belorusiji, dok ministri unutrašnjih poslova zemalja EU optužuju zvanični Minsk da pokušava da „instrumentalizuje ljudska bića u političke svrhe“, preneo je ranije Rojters.

EU strepi od ponavljanja evropske migrantske krize 2015/16. godine, kada je haotičan dolazak više od milion ljudi sa Bliskog istoka ugrozio i preopteretio bezbednosne i socijalne sisteme i podstakao podršku ekstremno desničarskim oranizacijama unutar Unije.

Istovremeno, pripadnici granične službe Letonije sprečili su danas ilegalni ulazak 46 migranata, a privedeno je još šest osoba koje su u poslednja 24 časa došle iz Belorusije, objavila je danas lokalna agencija LETA.

Prema informacijama službe granične policije, šest migranata je pušteno da uđe u zemlju iz humanitarhih razloga, preneo je ranije TAS S.

Nepeto je bilo i na granci Belorusije i Litvanija, koja je uputila protestnu notu Minsku zbog toga što je grupa beloruskih graničara narušila litvansku granicu, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova u Viljnusu.

U međuvremenu i Poljska je rasporedila stotine vojnika na svojoj granici sa Belorusijom kako bi pružila podršku graničarima u trenutku kad veliki broj izbeglica želi da uđe u zemlju, potvrdio je juče poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Ministar je rekao da je u operaciju uključeno više od 900 poljskih vojnika, prenela je ranije agencija AP navodeći da se veruje da je većina izbeglica došla iz Iraka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.