U trendu

EU: Postoje rizici po slobodu medija u Poljskoj

BRISEL – Izvršno telo Evropske unije saopštilo je danas da postoje rizici po slobodu medija u Poljskoj, uprkos odluci poljskog regulatora da produži dozvolu za emitovanje američkog imformativnog kanala TVN24 koji kritikuje Varšavu.

Nakon dugih odlaganja, poljski regulator je u sredu produžio licencu za emitovanje kanala TVN24, ali je takođe zatražio od poljskog parlamenta da obezbedi veću pravnu jasnoću o tome da li TVN24 ima pravo da nastavi sa radom, prenosi agencija Rojters.

Portparol Evropske komisije rekao je na sastanku u Briselu da je produženje „pozitivan razvoj“ i istakao da će nastaviti pažljivo da prate razvoj događaja po tom pitanju, kao i da očekuju da će zemlje članice EU osigurati da njihove politike i zakonodavstvo nemaju negativan uticaj na njihovu opredeljenost da osiguraju slobodan, nezavisan i raznolik medijski sistem.

Ukoliko bi parlament pooštrio postojeći zakon o stranom vlasništvu nad medijima koji se emituju u Poljskoj, a kako to zagovaraju neki članovi vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), „Diskaveri“ će možda morati tamo da proda više od polovine svojih medijskih preduzeća.

Procenjuje se, kako navodi Rojters, da preduzeća vrede više od milijardu dolara, a da uključuju više od desetak TV kanala, kao i onlajn video platformu.

Grupa TVN kaže da zapošljava 4.200 ljudi, kao i da je ostvarila neto dobit od 137 miliona dolara u 2019. godini.

Ovaj slučaj TVN24 zategnuo je veze između Poljske i Sjedinjenih Američkih Država, ali i produbio zabrinutost koju su izrazili Vašington, Evropska Unija, kao i grupe za zaštitu prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.