U trendu

EU povlači službenike iz luka u S.Irskoj zbog bezbednosti

DABLIN – Službenici EU će privremeno biti povučeni sa dužnosti u severnoirskim lukama iz bezbednosnih razloga, saopštila je danas Evropska komisija.

„Zamolili smo ih da ne idu danas na posao i nastavićemo da pratimo situaciju i prilagođavamo joj se“, rekao je portparol EK i dodao da je bezbednost službenika EU u Severnoj Irskoj od ogromnog prioriteta, prenosi Rojters.

Ranije danas su vlasti Severne Irske obustavile provere životinjskih proizvoda uvedene nakon Bregzita i povukle radnike iz dve luke nakon pretnji nasiljem koje su upućene graničnom osoblju.

Vlada Severne Irske saopštila je da je zaustavila inspekcije u lukama Belfast i Larne zbog bezbednosti osoblja, a pomoćnik načelnika policijske službe Severne Irske Mark Mekiven rekao je da su od danas pojačali policijske patrole kako bi umirili osoblje i lokalnu zajednicu, prenosi AP.

Agencija navodi da grafiti koji su se nedavno pojavili u oblasti Larne, 32 kilometra severoistočno od Belfasta, pozivaju na nasilje i opisuju lučko osoblje kao „mete“, a takođe je prijavljeno policiji sumnjivo ponašanje u luci i da neki ljudi zapisuju registarske tablice vozila zaposlenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar