U trendu

EU pozdravila odluku Danaca na referendumu

BRISEL, 1. juna ( Tanjug) – Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, pozdravili su večeras „istorijski izbor“ Danaske, čiji su građani na referedndumu velikom većinom glasali za ukidanje dosadašnjeg izuzimanja te zemlje iz bezbednosne i odbrambene politike EU koji je bio na snazi 30 godina.

”Ovakva odluka je na dobrobit Evrope, a učiniće da građani i Danaske i EU budu bezbedniji i sigurniji”; poručio je Šarl Mišel na Tviteru.

Do referenudma u Danaskoj o priključivanju zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambanoj politici došlo je nakon početka rata u Ukrajini.

Izlazne ankete procenjuju da je između 67 i 69 procenta onih koji su glasali bilo ”za” prekid izuzeća zemlje iz zajedničke evropske odbrane.

”Pozdravljam sanžnu poruku posvećenosti našoj zajedničkojbezbednosti koju su Danci dans poslali. Danaska stručnost u odbrambenom je vrlo cenjena. Uverena sam da će i EU i Danaska imati dobrobiti od ove odluke”, napisal je fon der Lajen na Tviteru.

Danska će svojim ulaskom u zajedničku bebednosnu i odbrambenu politiku moći da učestvuje u zajedničkim vojnim operacijama EU i da sarađuje na razvoju i sticanju vojnih sposobnosti unutar EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar