U trendu

EU pozdravila što će SRB da okonča neke bezvizne režime

TIRANA – Evropska unija je danas pozdravila to što se Srbija obavezala da okonča nekoliko bezviznih režima do kraja godine, kao i prvi korak koji je preduzela u tom pogledu.

Pozdravljamo i to što su se partneri sa Zapadnog Balkana obavezali da će svoju viznu politiku brzo uskladiti sa viznom politikom EU, saopštila je Unija posle prvog dana Ministarskog foruma EU-Zapadni Balkan o pravosuđu i unutrašnjim poslovima, koji se održava u Tirani.

„EU i partneri sa Zapadnog Balkana istakli su i potrebu jačanja saradnje sa relevantnim avio-kompanijama, kao i sa zemljama porekla po pitanju migracija“, navela je EU.

Ukazuje se na to da su ovi koraci „ključni za rešavanje zloupotreba“ koje narušavaju sisteme migracija i azila u EU, ali i za „opšte dobro funkcionisanja i održivosti bezviznih režima između Zapadnog Balkana i EU“.

EU je iz Tirane poručila da će „pomno razmotriti ovo pitanje, uključujući i u kontekstu predstojećeg izveštaja Komisije o mehanizmu za suspenziju viza“.

U Tirani se razgovaralo o, kako kaže EU, „hitnoj situaciji duž zapadnobalkanske migratorne rute i značajnog porasta broja neregularnih migranata“.

Ovo je zajednički EU – Zapadni Balkan „izazov i zajednička odgovornost koju treba rešiti bliskim partnerstvom“.

Učesnici Foruma su se složili da pojačaju praćenje trendova duž rute i da ojačaju upravljanje granicom preko Fronteksa.

Danas je pokrenuto „regionalno Operativno partnerstvo za borbu protiv krijumčarenja radi jačanja saradnje u sprovođenju zakona i pravosuđa protiv kriminalnih krijumčarskih mreža, kao i za povećanje kapaciteta upravljanja granicama Zapadnog Balkana“, kaže saopštenje.

Operativno partnerstvo sadrži aktivnosti „za podizanje informisanja i podizanja svesti o rizicima krijumčarenja migranata i iregularne migracije, pojačana razmena informacija, zajednička obuka za provođenje zakona i pravosuđa i izgradnja kapaciteta“.

Ove aktivnosti će biti podržane sredstvima EU, uključujući kroz novi regionalni program vredan 30 miliona evra za borbu protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, koji će do kraja godine biti predložen za usvajanje Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA za 2023. godinu.

Predstavnici EU i Zapadnog Balkana su se složilei i oko važnosti sprovođenja povratka i pune primene relevantnih sporazuma o readmisiji, i obavezale se na razmenu najboljih praksi u vezi sa saradnjom na readmisiji sa trećim zemljama duž rute.

EU se obavezala na proširenu finansijsku podršku za podršku povećanom povratku sa Zapadnog Balkana u treće zemlje.

EU i Zapadni Balkan „pratiće sprovođenje postojećih sporazuma o readmisiji“ preko Zajedničkih odbora za readmisiju.

„Zapadni Balkan je priznao svoju obavezu da ponovo prihvati državljane trećih zemalja koji su ilegalno ušli u EU sa Zapadnog Balkana i pristao je da pojača napore za proširenje i sprovođenje sopstvenih sporazuma o readmisiji sa zemljama porekla“, saopštila ja EU.

Ministri su istakli značaj unapređenja sistema azila i prihvata širom Zapadnog Balkana u skladu sa standardima EU, uključujući i saradnju sa Agencijom EU za azil.

Forumom su predsedavali ministar unutrašnjih poslova Češke Vit Rakušan i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Španije i Švedske, dve zemlje koje će da rukovode Unijom u 2023 godini.

Prvog dana Foruma se razgovaralo i o saradnji u rešavanju bezbednosnog uticaja, koji proističe iz agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine

EU i Zapadni Balkan su se saglasili da su potpuno solidarni sa Ukrajinom i razgovarali o bezbednosnim implikacijama rata i načinu da se suprotstave rastućim kriminalnim pretnjama koje proističu iz sukoba. Dogovoreno je da se „pojača razmena informacija, posebno preko Evropola“ i „da je potrebno dalje ulagati u stratešku analizu“, kaže saopštenje Unije.

Ministarski foruma EU-Zapadni Balkan sutra će biti posvećen pitanjima pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.