U trendu

EU pozvala ruske vlasti da promene odnos prema opoziciji, civilnom društvu i medijima

Evropska unija je danas izrazila duboku zabrinutost zbog odnosa ruskih vlasti prema opoziciji, civilnom društvu i nezavisnim medijima i pozvala ih da promene ophodjenje.

U izjavi povodom parlamentarnih, regionalnih i lokalnih izbora u Rusiji, održanih od 17. do 19. septembra, Borel je naveo da je EU „zabeležila da su nezavisni i pouzdani izvori prijavili ozbiljne neregularnosti“.

„EU žali što je odluka Rusije da oštro ograniči veličinu i format medjunarodne posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sprečila njen dolazak“, naveo je Borel.

Dodao je da je uoči izbora u Rusiji došlo „do pojačane represije“ nad opozicionim političarima, organizacijama civilnog društva i nezavisnim medijima i novinarima.

„To je za rezultat imalo ograničenje izbora za ruske birače i njihove mogućnosti da dobiju potpune i tačne informacije o kandidatima“, napisao je šef evropske diplomatije.

On je naveo i da Rusija treba da se pridržava obaveza koje je preuzela u okviru UN, OEBS, i Saveta Evrope, u pogledu zaštite ljudskih prava i demokratskih vrednosti.

Borel je naveo i da EU ne priznaje i da neće priznati „nezakonitu rusku aneksiju Krima i grada Sevastopolja“ i da zato „ne priznaje ni takozvane izbore održane na okupiranom poluostrvu Krim“.

„Odluka Rusije da uključi stanovnike Donjecke i Luganske oblasti u Ukrajini u parlamentarne, regionalne i lokalne izbore u suprotnosti je sa duhom i ciljevima sporazuma iz Minska. EU ostaje nepokolebljiva u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine“, dodao je Borel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.