EU: PR da poštuje i primeni sporazume iz dijaloga sa BG

BRISEL – Evropska unija prati dešavanja na Kosovu povodom najave vanrednih parlamentarnih izbora, kažu u EU za Tanjug i dodaju da se i u takvim okolnostima nastavlja rad na dijalogu Beograda i Prištine, a od Kosova „i dalje očekuje da poštuje i primeni sve do sada postignute sporazume“.

„EU će nastaviti da sarađuje sa svojim sagovornicima na Kosovu u dijalogu Beograda i Prištine. Put Kosova i Srbije u EU prolazi kroz dijalog. I dalje očekujemo da će Kosovo poštovati i primeniti sve prošle sporazume“, izjavio je portparol EU.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga da li odluka Ustavnog suda o nelegalnosti Vlade Avdulaha Hotija i najava novih parlamentarnih izbora na Kosovu utiče na proces normalziacije odnosa Beograda i Prištine, iz EU poručuju da su primili na znanje odluku Suda i da čekaju njeno objavljivanje u celosti.

„Sada je na kosovskim institucijama da preduzmu odgovarajuće korake u skladu sa presudom. EU će nastaviti da se angažuje sa svima na Kosovu kako bi promovisala agendu evropskih integracija i neophodne reforme“, dodaje se u izjavi.

U Briselu naglašavaju da je naročito važno da se Skupština u Prištini što pre dogovori i usvoji budžet za 2021. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.