U trendu

EU pre širih sankcija Belorusiji uvodi pojedinačne mere

BRISEL – Evropska unija priprema sankcije za belorusku nacionalnu aviokompaniju i desetak najviših beloruskih vazduhoplovnih zvaničnika, što bi trebalo da prethodi širim ekonomskim merama.

Očekuje se da će među imenima biti najviši zvaničnici beloruskog ministarstva odbrane i saobraćaja, najviši zvaničnik aerodroma u Minsku i visoki zvaničnik civilne avijacije, potvrdile su Rojtersu neimenovane diplomate upoznate sa slučajem.

Oni su naveli i da će „crna lista“ kojom se zabranjuje poslovanje sa EU biti proširena sa još jednim državnim preduzećem iz vazduhoplovnog sektora.

Evropska unija je snažno negodovala zbog toga što su beloruske vlasti, pod izgovorom da je u avionu kompanije Rajaner na letu od Grčke do Litvanije postavljena bomba, preusmerile let na aerodrom u Minsku i uhapsile opozicionara i novinara Romana Protaseviča i njegovu devojku.

Vlade EU, koje su ovaj incident opisale kao državnu pirateriju, pripremaju širok krug sankcija koje ciljaju sektore koji igraju centralnu ulogu u beloruskoj ekonomiji, kako bi naneli stvarnu štetu režimu predsednika Aleksandra Lukašenka.

Pre izricanja takvih ekonomskih sankcija, očekuje se da blok dogovori do 21. juna, kada se sastaju ministri spoljnih poslova EU, manji spisak sankcija protiv pojedinaca i dva entiteta kao brzi posrednički odgovor, potvrdile su diplomate.

Dok se o sankcijama još raspravlja, ambasadori EU bi već u petak mogli da odobre zabranu preleta i sletanje na teritoriju EU beloruskim avio-kompanijama, omogućavajući ministrima EU da ih formalno potpišu kasnije tokom meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.