U trendu

EU predstavila zvaničnu strategiju za Indo-Pacifik

BRISEL – Evropska unija predstavila je danas zvaničnu strategiju za povećanje svog prisustva u Indo-Pacifiku i suprotstavljanje rastućoj moći Kine, iako bi odluka Australije da otkaže sporazum o naoružanju s Francuskom mogla da zakomplikuje Brisela saradnju sa Kanberom.

Novom strategijom EU je preciznije definisala načine svoga delovanja u više oblasti od kojih su, kako navodi Rojters, najvažnije:

TRGOVINA: EU će raditi na završetku trgovinskih pregovora sa Australijom i Novim Zelandom, tražiće sporazum sa Indijom i ojačaće čvršće veze sa zemljama sa kojima je već zaključila sporazum, poput Južne Koreje, a radiće i na novim, poput onog sa Tajvanom.

KLIMATSKE PROMENE: EU ima za cilj da pomogne prelazak na zelenu energiju u indo-pacifičkom regionu, a postavlja se obnovljivi vodonik kao prioritet.

OKEANI: Obećavajući veće diplomatsko prisustvo, EU će nastojati da pomogne u očuvanju Konvencije UN o pravu mora (UNCLOS) kako bi se sprečio prekomerni ribolov u regionu kroz stručnu pomoć u zaštiti mora, prognoziranju vremena i ograničavanju zagađenja mora.

DIGITALIZACIJA: EU želi da započne razgovore sa Japanom, Južnom Korejom i Singapurom o dubljoj saradnji u pogledu protoka podataka, inovacijama zasnovanim na podacima i omogućavanju intenzivnije digitalne trgovine. Takođe želi bliže da sarađuje sa Indijom na novim tehnologijama, poput veštačke inteligencije i mobilnih mreža pete generacije.

INFRASTRUKTURA: EU želi da radi sa Japanom, Indijom i Australijom na transportnim vezama, posebno u vazdušnom i pomorskom sektoru, a u sredu je pokrenut novi plan Unije pod nazivom „Globalna kapija“, koji će se suprotstaviti kineskoj strategiji “Pojasa i puta“.

BEZBEDNOST I ODBRANA: EU, najveći svetski trgovinski blok, nastojaće da uspostavi bliže pomorske veze sa Australijom, Novim Zelandom, Indonezijom i Japanom, uz više pomorskog raspoređivanja na patrolnim trgovačkim putevima koje Kina smatra svojim. Takođe delegacijama EU u regionu biće pridruženi vojni savetnici.

ZDRAVLJE: EU želi da pomogne siromašnijim zemljama u indo-pacifičkom regionu da obezbede pristup vakcinama protiv kovid-19. EU takođe želi da razvije saradnju u uspostavljanju linija snabdevanja za lekove i medicinsku opremu, čime bi se smanjilo oslanjanje na Kinu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj je danas tokom predstavljanja strategije EU naglasio da novi američki bezbednosni pakt sa Australijom i Britanijom pokazuje da Evropska unija mora da razvija sopstvene odbrambene i bezbednosne planove, posebno u Indo-Pacifiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.