U trendu

EU produžila sankcije Rusiji zbog Krima

BRISEL, 17. decembra ( Tanjug) – Savet EU danas je odlučio da produži restriktivne mere koje ciljaju određene sektore ruske ekonomije do 31. jula 2021.

Ove sankcije uvedene su 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje su destabilizovale situaciju u Ukrajini, navodi se u Savetu EU.

Sankcije su porodužene nakon prošlonedeljne procene lidera EU 27 da Rusija ne primenjuje Sporazum iz Minska u potpunosti. One ograničavaju pristup određenim ruskim bankama i kompanijama primarnom i sekundarnom tržištu kapitala EU i zabranjuju finansijsku pomoć ruskim finansijskim institucijama.

Mere takođe zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili prenos celokupnog odbrambenog materijala i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namene za vojnu upotrebu ili krajnje vojne korisnike u Rusiji.

Sankcije ograničavaju pristup Rusije određenim osetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, na primer u proizvodnji i istraživanju nafte.

U Savetu EU podsećaju da je pored ekonomskih sankcija EU uvela i različite vrste mera kao odgovor na ”rusku ilegalnu aneksiju Krima i grada Sevastopolja i namernu destabilizaciju Ukrajine” u šta spadaju diplomatske mere, pojedinačne restriktivne mere (zamrzavanje imovine i ograničenja putovanja) i posebna ograničenja ekonomskih odnosa sa Krimom i Sevastopoljem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.