EU produžila svoj mandat u Maliju do kraja 2025 godine

BRISEL – Savet Evropske unije je danas usvojio odluku kojom se mandat Misije EU za izgradnju kapaciteta u Maliju, EUCAP Sahel Mali, produžava do 31. januara 2025. godine.

Savet je takođe odlučio da dodeli iznad 73 miliona evra za period od 1. februara 2023. godine do 31. januara 2025. godine.

Situacija u Maliju je nestabilna i Savet je takođe odlučio da prilagodi mandat misije “kako bi se uzela u obzir politička i bezbednosna situacija u zemlji”, saopštio je Savet EU.

U saopštenju se precizira da će “EUCAP Sahel Mali misija moći da olakša raspoređivanje snaga unutrašnje bezbednosti na jugu Malija, fokusirajući se na Nacionalnu policiju, i preraspoređivanje međunarodnih bezbednosnih snaga u centar Malija, koje bi moglo da se nastavi ako se smatra odgovarajućim”.

EUCAP Sahel Mali misija je pokrenuta 15. januara 2015. godine, a reč je o civilnoj misiji sa sedištem u Bamaku. Mandat misije ima za cilj da pruži pomoć i savete malijskim bezbednosnim snagama za sprovođenje bezbednosne reforme i sprovodi se u bliskoj saradnji sa Delegacijom EU u zemlji i drugim međunarodnim partnerima, uključujući Multidimenzionalnu integrisanu stabilizaciju Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.