EU: Prvo formiranje vlade, pa razgovori s Kurtijem

BRISEL – Zvanični stav Evropske unije je da do formiranja nove vlade u Prištini sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem, kao političkim liderom jedne stranke, neće biti razgovora niti će komentarisati njegove izjave o nastavku dijaloga sa Beogradom, saopšteno je Tanjugu.

Istovremeno, u EU krugovima bliskim pregovaračkom procesu za Tanjug kažu da su nakon izbora na Kosovu dve stvari jasne u Briselu, a nadaju se i u Prištini.

”Prva je da EU čeka da da se završi cela procedura formiranja institucija na Kosovu, što uključuje novi parlament i vladu čiji će novi program takođe morati da bude usvojen. Taj program će biti sastavljen na osnovu šireg kopromisa, a ne onoga što trenutno poručuje gospodini Kurti i na tim osnovama će se raditi”, rekli su Tanjugu izvori u Briselu.

Kao druga značajna tačka u nastavku porcesa pregovora Beograda i Prištine, navodi se činjenica da EU ”neće pristati na redizajn dijaloga”, a da je samo moguć ”redizajn pristupa Kosova” odnosno trenutnih stavova samog Aljbina Kurtija.

Dodaje se da politički lideri u Prištini ne bi trebalo da budu toliko ”jaki i decidni” u svojim izjavama namenjenim prvenstveno za domaću publiku, jer će im biti teže da kasnije povuku to što su rekli, kada dođe vreme za nastavak započetog procesa.

Analitičari ističu činjenicu da pobeda Samoopredeljenja Aljbina Kurtija nije iznenađenje za EU i dodaju da on ”nije ljubimac ni Brisela ni Vašingtona”.

Prema njihovoj oceni, Kurti će biti mnogo teži za saradnju od nekih prethodnih političkih lidera.

Istovremneo, ukazuje se na činjenicu da će se na čelu prištinske administracije ”po prvi put u mnogo godina unazad” naći neko sa snažnim demokratskim legitimitetom što će moći da se iskoristi za konkretan napredak u dijalogu koji već dugo stagnira.

”Ubrzo ćemo imati situaciju u kojoj će obe strane imati jak mandat za pregovore i mogu da zamislim situaciju u kojoj će se do dogovora doći relativno brzo…“, kaže analitičar Saveta za demokratizaciju politike, Tobi Vogel.

U Briselu se provlači i ideja da bi do ”proboja” u dijalogu Beogrda i Prištine moglo da dođe u narednim mesecima, a pre odlaska Angele Merkel sa mesta nemačke kancelarke, što se očekuje na jesen.

”Postoji taj osećaj hitnosti i u Briselu i i Vašintotnu i u Berlinu. Čini mi se da je u interesu i predsednika Aleksandra Vučiča da dođe do dogovora pre predstojećih izbora u Srbiji”, samatra Vogel.

U EU konstatiju da do konačnog sporazuma Beogrda i Prištine put neće biti ”lak i pravolinisjski”, ali da se, bar iz briselske perspektive, može nazreti ”svetlo na kraju tunela“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.