U trendu

EU: Rasprava o pravilima za zastitu dece na internetu

BRISEL – Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) i Evropski supervizor za zaštitu podataka (EDPS) ocenili su danas da bi pravila za borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece na internetu koja je predložila Evropska komisija mogla predstavljati veću opasnost za korisnike interneta i decu nego za kriminalce.

Nadležni organi Evropske unije ocenili su da predloženi propisi mogu da povrede pravo na privatnost i dovedu do zloupotrebe ličnih podataka korisnika globalne računarske mreže i da naškode deci koju bi trebalo da zaštite, navodi Rojters.

Prema propisima koje je u maju ove godine predložila Evropska komisija, Gugl, Meta i drugi provajderi onlajn usluga bili bi obavezni da pronađu, uklone i prijave dečju pornografiju na mreži, prenosi Rojters.

Za kompanije koje se ne bi pridržavale tog pravila predviđena je kazna koja iznosi najviše šest odsto njihovog godišnjeg prihoda ili globalnog prometa.

EDPB i EDPS ocenili su da bi predlog Evropske komisije mogao predstavljati više rizika za pojedince i društvo u celini nego za kriminalce koji se gone zbog materijala o seksualnom zlostavljanju dece.

„Nema sumnje da je seksualno zlostavljanje dece najgnusniji zločin koji zahteva brzu i efikasnu akciju, ali ovaj predlog sadrži neke ozbiljne nedostatke“, izjavio je zamenik predsednika EDPB Vencislav Karađov, prenosi Rojters.

Dva nezavisna tela EU saopštila su da taj predlog ugrožava princip pravne sigurnosti i end-to-end enkripciju, te da može dovesti do naloga za otkrivanje koji štete onima koje žele da zaštite, tj. mogu da izlože decu video-nadzoru ili prisluškivanju.

Predložena pravila se odnose na usluge hostinga i usluge međuljudske komunikacije kao što su servisi za razmenu poruka, prodavnice aplikacija i internet provajderi.

Izvršni organ EU je saopštio da je predložio nove propise, jer je uvideo da dosadašnji sistem po kom su kompanije na dobrovoljnoj bazi otkrivale slučajeve seksualnog zlostavljanja dece ne internetu i izveštavale o tome nije dao zadovoljavajuće rezultate.

Evropska komisija je predstavila više od milion izveštaja o seksualnom zlostavljanju dece u EU u 2020. godini, a taj broj je u 2021. povećan za 64 odsto.

Osim toga izveštaj pokazuje da se 60 odsto materijala o seksualnom zlostavljanju dece širom sveta hostuje na serverima na teritoriji EU, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.