U trendu

EU sankcije Rusiji zbog Ukrajine stupile na snagu

 Sankcije EU protiv Rusije vezane za ukrajinsku krizu stupile su danas na snagu, i to su prvi koraci u planiranom nizu uzvratnih mera osmišljenih da jačaju ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin naredi napad na Ukrajinu ili pomeri svoje trupe dublje u tu zemlju.

Te sankcije usmerene su na visoke ruske vladine zvaničnike, nekoliko kompanija i stotine poslanika ruske Dume koji su glasali za priznavanje nezavisnosti separatističkih delova jugoistočne Ukrajine.

One su uglavnom sastoje u zamrzavanju imovine onih na njihovom udaru i zabrana njihovog putovanja u zemlje EU.

Putin je potpisao ukaz kojim se priznaju Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine kao nezavisne ali on nije na spisku sankcija.

Na spisku je izmedju ostalih ministar odbrane Sergej Šojgu, Putinov šef kabineta Anton Vajno, proizilazi iz spiska u koji je AP imao uvid.

EU je navela da su pod komandom Šojgua ruske trupe držale vojne vežbe u ilegalno anektiranom Krimu, da su postavljene na granici sa Ukrajinom i da je on na kraju odgovoran za bilo koje vojno delovanje protiv Ukrajine.

Za Vajna se kaže da igra aktivnu ulogu u procesu odlučivanja u Kremlju time što učestvuje u Ruskom svetu bezbednosti, i da utiče na donošenju odluka predsednika u oblasti ruske odbrane i nacionalne bezbednosti.

Komandant ruske mornarice Nikolaj Jevmenov takodje je na spisku, kao i porptarolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i glavna urednica RT-a Margarita Simonjan koje se navode kao „centralne figure vladine propagande“.

EU će restriktivne mere primeniti na 351 člana ruske Dume koji su 15. februara glasali za to da se apeluje na Putina da prizna nezavisnost samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, navodi EU.

Sankcije su takodje pogodile banke koje finansiraju ruske oružane snage, sposobnost Moskve da ima pristup EU kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama, i zabranjuju trgovinu EU sa dve oblasti tako da „oni koji su odgovorni mogu jasno da osete ekonomske posledice svojih ilegalnih agresivnih akcija“.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da će sankcije zaboleti Rusiju i to jako. Medjutim Pjotr Tolstoj, zamenik predsednika Dume i jedan od onih koji su pogodjeni sankcijama, odbacio je te mere i upozorio da će Rusija uzvratiti sopstvenim merama.

„Svaki put kada primene sankcije protiv Rusije nema nikakvog smisla i bezbedno je. Zapravo baš nas briga za te sankcije“, rekao je on za belgijsku televiziju danas.

„To daje utisak da vlasti u Briselu nešto rade a u stvari ne rade ništa“, rekao je on.

Ova mera je dodata na niz ekonomskih i drugih sankcija uvedenih Rusiji od kada je pripojila Krim 2014. godine. Te sankcije već su pogodile ruske finansijske, energetske i odbrambene sektore kao i robu koja može da se koristi za civilne i vojne svrhe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar