U trendu

EU sankcionisala još 26 lica zbog napada na Ukrajinu

BRISEL, 28. februara ( Tanjug) – Savet EU dodao je danas 26 osoba i jedan entitet na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama u vezi sa akcijama koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

”Među sancionisanim licima nalaze se oligarsi i biznismeni aktivni u naftnom, bankarskom i finansijskom sektoru, kao i članovi Vlade, i visoki vojni zvaničnici i propagandisti koji su doprineli širenju antiukrajinske propagande i promovisanju pozitivnog stava prema invaziji Ukrajine”, navode u Savetu EU.

U službenom glasniku EU se navodi da su među sankcionisanima portparol Kremlja Dmitrij Pekov, prvi zamenik glavnog komandanta crnomorske flote, viceadmiral Sergej Pinčuk i ruski oligarh i predsednik upravnog odbora međunarodnog aerodroma u Moskvi „Šeremetjevo“, Aleksandar Ponomarenko.

Među sankcionisanima su i Vitalij Saveljev, ministar prometa Ruske Federacije i član upravnog odbora Ruskih železnica, Irek Faizullin, ruski ministar gradnje i stanovanja, Dmitrij Černišenko, potpedsednik ruske Vlade zadužen za turizam, sport, kulturu i komunikacije, Igor Sečin, izvršni direktor ruske državne naftne kompanije „Rosnjeft“ i Nikolaj Tokarev, izvršni direktor ruskog naftnog i plinskog preduzeća „Transnjeft“.

Restriktivne mere EU, koje se sada primenjuju na ukupno 680 fizičkih lica i 53 pravna lica, uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje navedenim fizičkim i pravnim licima.

Pored toga, zabrana putovanja koja se primenjuje na navedena lica onemogućava im ulazak ili tranzit preko teritorije EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar