U trendu

EU se danas nije usaglasila o uvođenju desetog paketa sankcija Rusiji

BRISEL – Zemlje Evropske unije se danas nisu usaglasile o usvajanju desetog paketa sankcija Rusiji zbog toga što je Poljska odbila zahtev Italije za nešto manjim ograničenjima na uvoz proizvoda od gume.

Poljska tvrdi da predložena ograničenja na uvoz proizvoda od gume iz Rusije imaju mnogo izuzetaka i da je period tranzicije toliko dug da u praksi ove sankcije ne bi imale nikakvog efekta, prenosi Rojters.
Zemlje EU su bile zbunjene zbog toga što je upravo postupak Varšave, koja prednjači u oštrom stavu prema Moskvi, doveo do toga da nove sankcije ne budu usvojene na godišnjicu početka napada na Ukrajinu.

Nesuglasice oko ograničenja na uvoz proizvoda od gume iz Rusije su dovele do toga da nije usvojen mnogo širi paket sankcija.

„Gledano spolja, ovo izgleda veoma loše. Na ovaj poseban dan ključna je bila poruka solidarnosti sa Ukrajinom“, rekao je jedan od EU diplomata koji je bio uključen u pregovore.

EU je najavila da će cilj desetog paketa sankcija protiv Rusije biti da Moskvi oteža vođenje rata.

Predviđeno je da privatna Alfa banka i onlajn banka Tinkof budu isključene iz međunarodnog sistema plaćanja Svift (SWIFT).

Trgovinska razmena između EU i Rusije treba da bude smanjena za 10 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.