U trendu

EU se priprema za neuređen Bregzit

BRISEL, 4. septembra ( Tanjug) – Evropska komisija pozvala je EU 27 da se pripreme za neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU. Za evropske privrednike koji trguju sa Velkom Britanijom objavljeno je i detaljno uputstvo za finalne priprema u slučaju takvog scenarija.

„U svetlu nastavka neizvesnosti kada je u pitanju ratifikacija Ugovora o razdruživanju od strane Velike Britanije i zbog ukupne unutrašnje političke situacije, scenario Beregzita ”bez dogovora” 1. novembra i dalje ostaje moguć iako ne i željenii shod“, navode u Evropskoj komisiji

Osam nedelja pre povlačenja Velike Britanije iz EU predviđenog za 31. oktobar, Evropska komisija ponovo je pozvala sve u EU 27 da se pripreme za scenario Bregzita bez dogovora.

U cilju minimalizovanja problema koji mogu nastati u trgovini sa Velikom Britanijom, a u slučaju neuređenog Bregzita, svi uključeni u taj proces pozvani su da obave finalne pripreme.

Evropska komisija objavila je detaljnu listu neophodnih priprema za sve kompanije koje posluju sa Velikom Britanijom i obavestila ih o neophodnim obavezama i formalnostima u slučaju prekogranične trgovine.

Evropska komisija je predložila Evropskom parlamentu i Savetu da naprave ciljana tehnička prilagođavanja u oblasti transporta za slučaj neuređenog islasak Velike Britanije.

Odlučeno je i da se sporazumi sa Velikom Britanijom u oblasti ribarstva kao i eventualno učešće Londona u EU budzetu za 2020. godinu zadrže na nivou koji je dogovoren za 2019. godinu.

Istovremeno, Komisija je predložila da fondovi za Evropsku solidarnost i Evropsko globalno prilagođavanje butu na raspolaganju kako bi mogli da pomognu kompanijama, radnicima i zemljama članicama koji bi najviše bili pogođeni izlaskom Velike Britanije iz EU bez dogovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.