U trendu

EU: Situacija na ZB traži otvorenu debatu uživo

BRISEL – Šefovi diplomatija EU imaće Zapadni Balkan na agendi na prvom sledećem sastanku uživo, koji je zakazan za 10. maj, a iz Saveta EU naglašavaju da situacija u regionu zahteva fizičko prisustvo i iskrenu i otvorenu debatu EU ministara.

”Situacija na Zapadnom Bakanu se menja u različitim pravcima od kojih nisu svi pozitivni i zato moramo da imamo dobru debatu uživo”, izjavio je EU zvaničnik.

Pred video konferenciju Saveta EU, koja će se održati 19. aprila, u Briselu naglašavaju da je sa agende sastanka skinuta debata o Zapadnom Balkanu „isključivo“ zbog tehničke promene održavanja samog sastanka koji je prvobitno bio planiran da se održi uz fizičko prisustvo svih ministara u Luksemburgu.
”Zapadni Balkan zahteva iskren i otvoren razgovor među ministrima, uz konsultacije sa Miroslavom Lajčkom. Od Kosova, preko BiH do proširenja, tu imamo veliki broj važnih pitanja i zato postoji potreba da se ova rasprava održi uživo”, konstatuje se u Briselu.

Dodaje se i da je Zapadni Balkan verovatno i „prva tačka na agendi šefa diplomatije EU, Žosepa Borelja“.

„On je to naglasio na početku svog mandata i to je i dalje tako”, zaključuje zvaničnik EU.

Šefovi diplomatija EU na video konferenciji 19. aprila kao teme razgovora imaće situaciju u Ukrajini, Gruziji, Etiopiji, Indiji i Mjanmaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.