U trendu

EU spremna za nove sankcije protiv režima u Belorusiji

BRISEL, 15. jula ( Tanjug) – EU ponovo je pozvala vlasti u Belorusiji da se pridržavaju međunarodnih obaveza i da poštuju ljudska prava i osnovne slobode.

U sapoštenju šefa diplomatije EU, Žosepa Borelja, navodi se da je beloruski režim u sredu izvršio ponovni napad na „nezavisne glasove u zemlji“ i da su racijama uhapšeni i branioci ljudskih prava i drugi aktivisti.

„Ovaj novi talas represije još je jedan dokaz da Lukašenkov režim vodi sistematsku i dobro organizovanu kampanju sa krajnjim ciljem da utiša sve preostale disidenske glasove i suzbije građanski prostor u Belorusiji. Suzbijajući vlastito društvo, Lukašenkov režim je još više produbio razdor sa beloruskim narodom“, stoji u saopštenju Borelja.

EU zahteva do vlasti u Minsku da hitno oslobode više od 550 političkih zatvorenika i poručuje da „teška kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda imaju svoju cenu“.

„EU je spremna da razmotri dalje restriktivne mere. EU će i dalje činiti sve što je potrebno da podrži narod Belorusije. I dalje ćemo podržavati sve branitelje ljudskih prava i nezavisne glasove i sve potlačene u Belorusiji“, zaključuje Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.