U trendu

EU traži od Mađarske reforme zakona o javnim nabavkama

BRISEL – Evropska unija poručila je Mađarskoj da reformiše zakon o javnim nabavkama kako bi suzbila sistemske prevare pre nego što milijarde evra iz fonda EU za oporavak od pandemije postanu dostupne, navodi se u internom dokumentu, koji prenosi Rojters.

Evropska komisija ima mandat da upravlja sumom od 750 milijardi evra i već je upozorila nekoliko država EU da njihovi predlozi za trošenje njihovog dela moraju biti poboljšani.

EU želi konkretne izmene mađarskih zakona o javnim nabavkama, navodi se u dokumentu Komisije od 26. januara koji predviđa specifične zakonske promene za koje se kaže da su potrebne vladi premijera Viktora Orbana.

„Konkurencija u javnim nabavkama je nedovoljna u praksi“, navodi se u dokumentu, te dodaje da je to povezano sa sistemskim nepravilnostima, koje su „dovele do najveće finansijske korekcije u istoriji (EU) strukturnih fondova u 2019. godini“.

U dokumentu se posebno poziva na poboljšanje transparentnosti i pristupačnosti podataka, uz obrazloženje da bi to vodilo pravednijem i otvorenijem procesu nabavki.

Mađarska je pokazla nepravilnosti u sgotovo 4 odsto trošenja novca EU u periodu 2015-2019, a prema prošlogodišnjem izveštaju OLAF-ovog tela za borbu protiv prevara, dok je prosek EU 0,36 odsto.

U dokumentu Komisije navedene su kao neophodne zakonske promene uvođenje veće transparentnosti, stvarna konkurencija između ponuđača i odgovornost u mađarskim javnim nabavkama, a sve to kako bi se izbegla prevara i potreba za vraćanjem pogrešno potrošene pomoći, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.