U trendu

EU u BiH: Izmena zakona iskljucivo odluka visokog predstavnik

SARAJEVO – Delegacija EU u BiH saopštila je da je primila k znanju odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH i istakla da je to bila odluka isključivo visokog predstavnika.

U saopštenju povodom nametanja izmena Izbornog zakona, koje je u izbornoj noći uveo visoki predstavnikKristijan Šmit, a koje je objavljeno na sajtu Delegacije, navodi se da izvršna ovlašćenja visokog predstavnika (Bonska ovlašćenja) treba koristiti isključivo kao krajnju meru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

„Jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni je prioritet na putu BiH ka članstvu u EU“, ističe Delegacija EU i dodaje da su skoro godinu dana EU i SAD facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi.

Izražava se žaljenje što političke stranke nisu uspele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na nerešena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH.

Delegacija EU u BiH navodi da je ustavna reforma u delu koji se odnosi na Predsedništvo BiH i Dom naroda BiH i dalje hitan i neispunjen zadatak, kao i da nisu sprovedene preporuke u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora.

Delegacija EU dodaje da su se lideri političkih stranaka u BiH dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti tim pitanjima u roku od šest meseci nakon formiranja nove vlasti i poziva ih da ispoštuju tu obavezu.

Ističe se da EU veruje da će svi politički akteri raditi zajedno kako bi osigurali brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima i da očekuje od novoizabranih zvaničnika da preuzmu punu odgovornost za sprovođenje ambicioznih reformi sa ciljem unapređenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na evropskom putu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar