U trendu

EU ulaže dodatnih 200 milijardi evra u odbrambene snage

BRISEL, 18. maja ( tanjug) – Evropska komisija usvojila je danas plan za jačanje odbrane Unije koji podrazumeva ulaganje 200 milijardi evra, ali i zajedničke nabavke i bolju interoperabilnost vojnih snaga zemalja članica.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ocenila da je povratak ”rata na evropski kontinet” naglasio potrebu za većim, ali i kooordinisanijim ulaganjem u odbramabene snage EU.

”Novac mora biti uložen na kordinisan način kako bi rešile praznine u našim vojnim kapacitetima koje očigledno postoje i koje smo identifikovali u EU i u NATO. Način na koji ih trošimo mora da ojača evropsku odbrambenu industriju na duži rok. Tražimo zajedničke nabavke čime se jača interoperabilnost vojnih snaga zemalja članica. To je finansijski isplatljivije, a jača industrijsku bazu u EU i naš inovacioni sektor”, poručila je Lajen.

Ona je najavila formiranje radne grupe koja će se baviti koordinacijom ”ogromnih nabavki potrebnih za odbranu”, kao i finansijskim instrumentima za zajedničku kupovinu koji će doprineti dodatnim zajedničkim investicijama na ono što zemlje članice pojedinačno izdvajaju za odbrambeni sektor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.