EU uvela nove sankcije Rusiji zbog preusmeravanja turbina na Krim

Evropska unija (EU) uvela je danas nove sankcije Rusiji, koje se odnose na zamenika ruskog ministra za energetiku i tri preduzeća povezana sa preusmeravanjem četiri gasne turbine na Krim, crnomorsko poluostrvo koje je Rusija pripojila, saopšteno je u Briselu.

Tri osobe, medju kojima zamenik ruskog ministra energetike Andrej Čerezov i direktor ruskog preduzeća koji je kupio turbine od nemačkog Simensa, dodati su na crnu listu EU. Treća osoba je šef jedne službe ruskog Ministarstva energetike.

Njima će biti zabranjeno putovanje u EU i zamrznuta sredstva, navodi se u saopštenju Saveta EU i dodaje da su i tri preduzeća obuhvaćena novim merama.

Ruski zvaničnici i preduzeća su odgovorni za uspostavljanje „izvora nezavisnog snabdevanja struje u Krimu čime nisu poštovali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“, dodaje se u saopštenju.

EU ne priznaje rusko pripajanje crnomorskog poluostrva Krim 2014. godine.

Nemačka firma Simens pokrenula je sudski postupak u Rusiji protiv preduzeća kojima je isporučila turbine i zatražila da joj se vrati roba.

Turbine su isporučene 2016. i bile su namenjene za izgradjnu centrale na polustrvu Taman na jugu Rusije, koje se nalazi u blizini Krima.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Pitam se da li će ikada Putin da se usudi da gas, za koji ga optužuju kao monopolistu, ikada smeti da iskoristi kao odgovor na sankcije. Mislim da neće, suviše je upleten u korporativne interese.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike