U trendu

EU: Zaplena 140.000 litara turskog sredstva za dezinfekciju

BRISEL – Kancelarija EU za borbu protiv prevara (OLAF) zaplenila je u zemljama članicama EU skoro 140.000 litara sredstva za dezinfekciju proizvedenog u Turskoj, opasnog po zdravlje zbog vrlo visokog procenta metanola.

Korišćenje sredstava za dezinfekciju kontaminiranih metanolom može da prouzrokuje glavobolju, zamagljen vid, mučninu i povraćanje, gubitak koordinacije i suženje svesti.

Metanol ima toksično dejstvo na očni živac, a gutanje ovog jedinjenja može dovesti do slepila, prenela je Hina.

Istraga OLAF je identifikovala nekoliko firmi u različitim državama EU koje su naručile dezinfekciono sredstvo od istog turskog proizvođača koji posluje pod nekoliko različitih imena, a koje su istražitelji OLAF uspeli da identifikuju i međusobno povežu.

„Od početka pandemije, OLAF se aktivno bori protiv korišćenja nezakonitih materijala povezanih sa kovidom-19,. To su lažne ili nekvalitetne maske za lice, brzi testovi i sredstva za dezinfekciju. Ti proizvodi trebaju da štite ljude, a ne da im štete. Istrage OLAF do sada su razotkrile preko 900 firmi koje su uključene u zloupotrebe i prevare, ali spisak i dalje raste“, ukazao je generalni direktor OLAF Vile Itala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.