U trendu

Euronews: Hrvatsko predsedanje kao „ruski trojanski konj“

BRISEL – U najnovijoj kolumni za medijsku korporaciju Euronews geopolitički ekspert Teodor Karasik iznosi ozbiljna upozorenja o hrvatskom predsedavanju Europskom unijom kao ruskom trojanskom konju u Europi.

Karasik podseća da je već upozoravao da bi suđenje u slučaju INA-MOL moglo Rusiji predati ključeve Europe, a potom dodaje kako sada te ključeve ima i može ih upotrebiti za otključavanje Putinovih dugogodišnjih planova za destabilizaciju EU.

On navodi kako hrvatsko predsedavanje Unijom predstavlja ozbiljnu pretnju integritetu sastava EU-a i NATO-a, dokazujući to zataškavanjem ruske lobističke operacije za kontrolu naftno-plinskih dobavnih pravaca, a što su u svom izveštaju o suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i predsedniku uprave mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiu, u slučaju INA-MOL, utvrdila i dva renomirana pravna stručnjaka.

Detaljno obrazlažući taj slučaj, Karasik posebno govori o sudijama Kai Ambosu i lorda Davidu Andersonu, čiji izveštaji, kako navodi, pružaju alarmantne dokaze o hrvatskoj pravosudnoj korupciji pod direktnim uticajem Rusije, zbog čega Karasik zaključuje da EU mora da spreči korišćenje hrvatskog predsedanja za potrebe ruskih energetskih interesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar