U trendu

EuvsDisinfo: Nemačka je glavna meta ruskih dezinformacija

BRISEL – Nadzorno telo Evropske unije koje se bavi dezinformacijama (EuvsDisinfo) saopštilo je danas da je Nemačka glavna meta ruskih kampanja za dezinformacije u Evropskoj uniji i da su veze između Moskve i EU dostigle najniži nivo zbog navodnog trovanja i kazne zatvora za ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je EuvsDisinfo, kojim upravlja Služba za spoljne poslove EU, naveo u izveštaju da je dokumentovao 700 slučajeva ruskog namernog lažnog ili obmanjujućeg izveštavanja čiji je cilj širenje dezinformacija o Nemačkoj.

Nemačka je u ovom izveštaju izdvojena među državama članicama kao glavna meta ruskih napora za dezinformaciju, na osnovu poređenja sa više od 300 takvih slučajeva za Francusku, preko 170 za Italiju i 40 za Španiju, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Nemačka među onim zemljama EU koje su se zalagale za jače sankcije Rusiji zbog slučaja Navaljnog, koji se i lečio u Berlinu nakon što je prošle godine navodno otrovan vojnim nervnim agensom, za šta ruski opozicionar koji sada služi zatvorsku kaznu optužuje Kremlj, što Moskva odlučno negira.
EU se prošlog meseca složila da stavi na crnu listu četiri visoka ruska zvaničnika zbog slučaja Navaljni, dodajući to ekonomskim sankcijama koje je ranije uvela Rusiji zbog pripajaja Krima i podrške Kremlja naoružanim separatistima na istoku Ukrajine, a EUvsDisinfo saopštava da Rusija vidi Nemačku kao ključnu državu u pokretanju novih sankcija.

Agencija navodi da je tokom februarskog putovanja prvog diplomate EU Žozepa Borela u Rusiju, Moskva proterala četiri diplomate EU, među njima jednog iz Nemačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.