U trendu

Evakuacija skoro pola miliona ljudi, moguća razorna erupcija

MANILA – Zvaničnici Filipina naredili su totalnu evakuaciju skoro pola miliona ljudi u blizini glavnog grada Manile, nakon što je vuklan Taal počeo da izbacuje lavu.

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju podigao je nivo uzbune na četiri, od mogućih pet, što znači da bi se erupcija mogla dogoditi u narednim satima ili danima, prenosi CNN.

Vulkan je jutros izbacio pepeo do 14 kilometara uvis, uz tutnjavu i podrhtavanje tla.

Taal vulkan nalazi se 60 kilometara južno od glavnog grada Manile na ostrvu Luzon i jedan je od najaktivnijih u toj zemlji.

Fotografije sa lica mesta pokazuju potoke lave koji počinju da izlaze iz kratera, dok je nebo i dalje crno zbog pepela i pare.

U regionu gde se nalazi vulkan živi oko 450.000 ljudi, a zbog poslednjih aktivnosti evakuisano je 8.000 stanovnika koji su smešteni u najmanje 38 centara za evakuaciju.

Zbog aktivnosti vulkana zatvoren je međunarodni aerodrom u Manili, a obustavljena je i berza.

Kabinet predsednika Rodriga Dutertea obustavio je rad vlade, ali i svih škola u Manili.

Vulkan Taal spada u kompleksne vulkane, što znači da nema jedan otvor ili konus, već nekoliko tačaka erupcije koji su se tokom vremena menjali.

U Institutu vulkan Taal smatraju i opasnim jer ima „vulkan unutar vulkana“.

U prethodnih 500 godina Taal je eruptirao više od 30 puta na različite načine, poslednji put 1977. godine, dok je prilikom erupcije 1911. godine stradalo 1.500 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar