U trendu

Evo zbog čega Soroš lobira da EU pritisne Mađarsku

Mađarska vladajuća partija Fides saopštila je danas da će američki finansijer Džorddz Soroš „lobirati“ da Evropska unija izvrši pritisak na Mađarsku zbog migrantske politike te zemlje kada bude otputovao u Brisel naredne nedelje radi razgovora s predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

„Očigledno je da će Soroš lobirati protiv volje i interesa mađarskog naroda“, rekao je danas mađarskoj televiziji M1 šef poslaničke grupe Fidesa, Silard Nemet, prenosi MTI.

Nemet tvrdi da Soroš verovatno planira da razgovara o tome „kako se Mađarska može skloniti s puta kako bi granice mogle biti otvorene za ilegalne migrante“ i kako se mađarski propisi o azilu i pogranična ograda mogu „poništiti“.

Prema Nemetovim rečima, Soroš putuje u Brisel i da bi ubedio političare Evropske narodne partije da isteraju Fides iz te grupe, ali je istakao da Fides očekuje da će se Evropska narodna partija odupreti „pritisku Soroša“ i „razočaravajućoj kampanji dezinformisanja koja se vodi protiv Mađarske“.

Portparolka Evropske komisije je u petak najavila da će se Soroš sastati sa Junkerom u četvrtak u Briselu radi razgovora o zakonu koji je Mađarska nedavno usvojila o pooštravanju propisa u vezi sa stranim visokim obrazovnim institucijama u toj zemlji, podseća mađarska agencija.

Balaš Hidvegi, direktor za komunikacije vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana, izjavio je nedavno da je Dzordž Soroš „upumpao“ u svoje „agencije“ u Mađarskoj 1,2 milijarde forinti (3,8 miliona evra) „stvarajući novu, alternativnu opozicionu organizaciju kako bi nastavio da napada mađarsku vlast“.

Prema Hidvegiju, organizacije povezane sa Sorošom su sve „pro-migrantske grupe, mediji ili političke institucije“ koji napadaju politiku vlade o migraciji i „uporno diskredituju vladu u inostranstvu“, zarad „darežljive podrške“, preneo je MTI.

Hidvegi je izdvojio Helsinški odbor i grupu za ljudska prava TASZ kao glavne primaoce Soroševe pomoći i insistirao na tome da su te organizacije primile preko 40 odsto „Soroševog novca“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.