U trendu

Evrokontrol: Preporuka za preusmerenje na baltičke države

BRISEL – Evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja Evrokontrol preporučila je danas da bi za približno 100 letova prevoznika iz EU i Velike Britanije, koji preleću Belorusiju svakog dana, bilo najbolje da se preusmere preko baltičkih država kako bi izbegli vazdušni prostor koji kontroliše Minsk.

„Aviokompanije koje izbegavaju vazdušni prostor Belorusije mogu imati dodatno vreme leta i troškove goriva, u zavisnosti od rute, a duže linije će biti relativno manje pogođene“, saopštila je Evrokontrol za Rojters.

Evropska agencija za kontrolu letenja savetovala je avio prevoznike da svoje letove preusmeravaju kroz baltičke države, kao najefikasnije rute za većinu kompanija koji preleću Belorusiju.

Belorusija je u nedelju poslala ratni avion da prinudno u Minsk prizemlji avion kompanije „Rajaner“ zbog lažne dojave o podmetnujoj bombi, a po sletanju uhapšen je opozicionar Roman Protašević, koji je išao iz Atine za Vilnjus.

Belorusija je saopštila da je avion „Rajanera“, na liniji Atina – Vilnjus, prizemljila nakon što je dobila poruku od palestinskog Hamasa, koji je zapretio da će letelicu razneti iznad beloruskog vazdušnog prostora, ukoliko Evropska unija ne osudi Izrael zbog konflikta u Gazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.