U trendu

Evropa odahnula, slavi poraz desničara u Holandiji

Dan posle parlamentarnih izbora u Holandiji Evropa može da odahne, ne samo zato sto je pobedio liberalni premijer Mark Rute, već što je izgubio desničar Gert Vilders, ocenjuju evropski mediji.

Iako svi konstatuju da je Rute osvojio znatno manje mandata nego ranije, a neki ga nazivaju i šampionom statusa kvo, svi se slažu da je taj ezultat dobar za Evropu.

Na osnovu više od 90 prebrojanih glasova Ruteova stranka Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) osvojila je 33 mesta, a desničarska i antievropska Partija za slobodu (PVV) Gerta Vildersa dobila je 20 od 150 mesta u holandskom parlamentu, prenosi BBC.

„Ovo je bilo veče kada je Holandija posle Bregzita i američkih izbora, rekla „stop“ za pogrešnu vrstu populizma“, rekao je Rute svojim ushićenim pristalicama, prenosi AFP.

Evropski zvaničnici već su odmah požurili da čestitaju Ruteovu pobedu kao „glas protiv ekstremista“, a čestitkama su se pridružili i lider Francuske i Nemačke.

„Olakšanje se oseća u Briselu“, kazao je za AFP evropski izvor koji je želeo da ostane anoniman.

„Vraća se zdrav razum. Kombinovani učinci Bregzita i posebno pobede Donalda Trampa učinili su Evropu faktorom stabilnosti i razuma u svetu ludila“, kazao je drugi evropski izvor.

Nemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je Ruteu i čestitala mu, kazavši da se raduje budućoj saradnji sa Holanđanima „kao prijateljima, susedima i Europljanima“.

I kandidat SPD za nemačkog kancelara Martin Šulc ocenio je da je Ruteova pobeda „dobra vest za Evropu i Holandiju“, navodi „Velt“.

Rute je najuspešniji liberalni političar Evrope pošto je njegova stranka osvojila skoro četvrtinu mandata u haškom parlamentu, ali holandski premijer istovremeno je i gubitnik ovih izbora s obzirom da je će imati desetak mandata manje nego u prošlom skupštinskom sazivu, ocenjuje nemački „Špigl“.

Još gore su prošli laburisti, Ruteovi koalicioni partneri, koji su zabeležili najgori rezultat u istoriji, zbog čega će Rute morati da potraži novu koaliciju.

Čestitajući Ruteu na pobedi, sam Vilders je obećao da će biti čvrsta parlamentarna opozicija ako ne bude bio u koaliciji, ali je dodao da nije razumeo Ruteovu izjavu da su holandski birači rekli ne „pogrešnoj vrsti populizma“, prenosi Rojters.

U svakom slučaju, prvi od niza važnih izbora ove godine na starom kontintentu koji su se smatrali glavnim pokazateljem budućnosti populizma u Evropi su završeni.

Evropa može da odahne, a stiče se utisak da takozvani „negzit“, odrednica koja označava izlazak Holandije iz EU, sada više nije aktuealna tema, zaključuju evropski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.