U trendu

Evropa u strahu – oluja Kira donosi razorne vetrove i obilne kiše (video)

Oluja „Kira“ (Ciara) u nedelju će pogoditi deo Evrope – Veliku Britaniju, Irsku, Belgiju i severni deo Francuske. Oluja će biti praćena vetrovima do 140 kilometara na sat, saopštile su meteorološke službe tih zemalja, prenose mediji.

Sudeći prema vremenskoj prognozi BBC-a, Evropu u nedelju očekuje vrlo loše vreme – Veliku Britaniju će pogoditi ‘razorni vetrovi’ i ‘obilne kiše’, a Daily Mail najavljuje ‘najgoru oluju u Velikoj Britaniji u poslednjih sedam godina’.

U Velikoj Britaniji već su otkazane stotine odlaznih i dolaznih letova, a naznake onoga što se sprema već su danas bile vidljive u Škotskoj – s vetrovima koji su dostizali brzinu od 144 km/h. Tamo su brzine kretanja automobila na nekim bržim saobraćajnicama ograničene na 65 km/h, a većina trajektnih linija je trenutno otkazana.

Oluja će pogoditi i delove Nemačke i Švajcarske.

U Francuskoj se već sutra ujutro očekuje vetar do 80 kilometara na sat, koji će pogoditi severni i severozapadni deo zemlje. Vetar će tokom dana biti u pojačanju i dostizaće do 100, a potom i do 120 kilometara na sat. Nevreme će se osetiti i na širem području Pariza.

U Belgiji će vetar dostići do 130 kilometara na sat, a šume i parkovi će sutra biti zatvoreni u Briselu i Antverpenu.

Vlasti tih zemalja su savetovale građane da ne parkiraju svoja vozila ispod drveća i da iz dvorišta sklone sve što bi moglo nevreme da ošteti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.