U trendu

Evropi krajem decenije preti problem snabdevanjem naftom

TRST – Evropa bi do kraja ove decenije mogla imati problema sa snabedavnjem naftom i derivatima, zaključak je upravo objavljene studije na specijalizovanom francuskom portalu “Sift Projekt” (Shift Project ), a prenosi “Jurop Tudaj”.

U studiji se predvi]a da bi proizvodnja naftemogla opasti bryze nego sto će najveće evropske ekonomije preci na “cistu energiju”, sto je prema pisanju magazina, jos jedan razlog vise da se zemlje EU sto je moguće pre orjentisu na “svet bez nafte”.

Studija se poziva na procene da crpljenje nafte u Rusiji i zemljama bivseg Sovjetskog Saveza vec dozivelo vrhunac i da je u opadanju, a upravo i iz tih izvora potice oko 40 odsto nafte koju koristi evropsko trziste.

Takođe se u skoroj budućnosti predviđa drasticno smanjenje za naftu poreklom iz Afrike, koja pokriva 10 odsto evropskog trzista, što dodatno zabrinjava mediteranske zemlje.

Pandemija CVovida19 uticala je i na trziste naftom, pise list. Da bi smanjili rizik od vecih posledica pandemije, glavne naftne kompanije su bile prisiljene da smanje za 25 odsto planirana ulaganja, sto je izrazeno u novcu vise od 35 milijardi Eura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.