U trendu

Evropi preti nova kriza? (video)

Arbitražni sud u Stokholmu obavezao je rusku kompaniju „Gasprom“ da ukrajinskom „Naftogasu“ isplati kompenzaciju zato što nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

Da li su na delu dvostruki aršini arbitraže, kako tvrde u „Gaspromu“? Ko stoji iza takve odluke? Zašto se Stejt department umešao u spor „Gasproma“ i „Naftogasa“, tražeći da ruska kompanija obnovi tranzit gasa kroz Ukrajinu? Preti li Evropi nova gasna kriza, i u kakvoj je poziciji, u tom slučaju, Srbija?U emisiji „Svet sa Sputnjikom“ o ovoj temi govoriće ekspert za energetiku Jelica Putniković i glavna urednica srpske redakcije Sputnjika Ljubinka Milinčić.Emisiju uređuje i vodi Tanja Trikić.

Gepostet von Sputnik Srbija am Mittwoch, 7. März 2018

„Naftogas“ je uspeo da dobije kompenzaciju u vrednosti od 4,63 milijarde dolara, a prema rezultatima dva arbitražna postupka u Stokholmu „Gasprom će morati, kako tvrdi ukrajinska kompanija, da joj isplati neto 2,56 milijardi dolara. Štaviše, ukrajinski predsednik Petro Porošenko zapretio je da će početi zaplenu aktiva ruske kompanije ukoliko ona ne isplati traženu sumu.

Kao odgovor na to, „Gasprom“ je počeo proceduru raskida ugovora na isporuku i tranzit gasa koji je imao s „Naftogasom“. Odluku arbitraže u ruskoj kompaniji smatraju nepravednom. Da li su na delu dvostruki aršini arbitraže, kako tvrde u „Gaspromu“? Ko stoji iza takve odluke? Zašto se Stejt department umešao u spor „Gasproma“ i „Naftogasa“, tražeći da ruska kompanija obnovi tranzit gasa kroz Ukrajinu? Preti li Evropi nova gasna kriza, i u kakvoj je poziciji, u tom slučaju, Srbija?

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.