U trendu

Evropol: Identifikovana četiri zlostavljana deteta

HAG – Evropski centar za sajber-kriminal je proteklih nedelja pomogao u otkrivanju i identifikovanju četiri žrtve seksualnog zlostavljanja dece, saopštio je Evropol.

Kako se navodi, 30 pravnih eksperata iz 21 zemlje i Interpola, uz podršku Evropola, radili su zajedno na pregledavanju miliona snimaka i fotografija dece koja su bila žrtve zlostavljanja.

Kao rezultat ove saradnje, analizirano je gotovo 1.000 slučajeva, a u 173 slučaja je identifikovana zemlja u kojoj su snimci nastali, tako da su informacije prosleđene njihovim bezbednosnim službama kako bi nastavili istragu.

Više od 48 milliona video i foto fajlova iz Evropolove baze podataka su bile dostupne za ovu operaciju, navodi se u saopštenju.

Analizom digitalnog, vizuelnog i audio sadržaja, ovi stručnjaci za identifikaciju žrtava pronašli su tragove i preklapanja u slučajevima kako bi otkrili ko su žrtve.

Osim eksperata i analitičara iz Evropola i Interpola u akciju su bile uključne Australija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Holandija, Norveška, Rumunija, Slovenija, Španija, Svedska, Švajcarska i SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.